10 tips om brandschade te voorkomen

Een brand in je woning is zowat je ergste nachtmerrie. Wij geven je 10 waardevolle tips om brandschade te voorkomen.

1. Controleer of je rookmelders nog degelijk werken

Sinds begin 2020 moet elke woning voorzien zijn van rookmelders. Plaats er voldoende, maar niet in ruimtes waar makkelijk een ‘vals alarm’ kan optreden, zoals de keuken. Controleer ook tijdig of de batterij vervangen moet worden en of je rookmelder nog wel werkt. Na verloop van tijd kan er zich in de rookmelder stof verzamelen, waardoor een goede werking in het gedrang komt. Twijfel je, vervang het toestel dan gewoon.

2. Niet ’s nachts opladen

Heb je in huis smartphones, tablets of andere toestellen die opgeladen moeten worden? Doe dit dan niet ’s nachts. Een oververhit toestel kan immers brand veroorzaken. Laad de apparaten overdag op terwijl je in de buurt bent. Koop enkel officiële opladers en geen goedkope alternatieven.

3. Opgelet met je droogkast

Een droogkast creëert veel warmte. Een verstopte filter of een defect toestel kan brandgevaar veroorzaken. Zet je droogkast dus niet ’s nachts op. Reinig ook zeer regelmatig de filter.

4. Blijf in de buurt als je aan het koken bent

Een goede kok waakt nauwgezet over zijn gerechten. Ben je aan het koken, blijf dan ook in de keuken en ga niet snel boven wat opruimen. Voor je het beseft, is de vlam letterlijk in de pan geslagen …

5. Doof kaarsen en sigaretten altijd volledig

Kaarsen blaas je altijd uit vooraleer je naar bed gaat. Plaats ze steeds in een niet-brandbare houder. Ook sigaretten moet je helemaal doven. Smeulende sigarettenpeuken zijn nog altijd een vaak voorkomende oorzaak van woningbranden.

6. Schoorsteen en verwarmingsinstallatie jaarlijks reinigen

Laat je schoorsteen elk jaar vegen! Ook je verwarmingsinstallatie moet jaarlijks gereinigd worden.

7. Houd lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen

Beide hebben een aantrekkingskracht op kinderen. Geef ze niet de kans om een en ander zonder jouw toeziende blik uit te testen.

8. Brandbare materialen bij verbouwingen

Doe bij verbouwingswerken steeds een beroep op een professional. Neem geen enkel risico met het oog op brandveiligheid, zeker als er brandbare materialen gebruikt worden.

9. Leg geen kledij op verwarmingstoestellen

Snel even een broek of trui drogen door ze op een elektrisch verwarmingstoestel te leggen, kan een makkelijke oplossing lijken, maar het brandrisico is zeer reëel! Niet doen dus.

10. Schakel elektronische apparaten volledig uit ’s nachts

De standby-functie kan aanlokkelijk lijken, maar het is nu eenmaal veiliger om alle elektronische toestellen ’s nachts volledig af te sluiten.

Hopelijk overkomt een woningbrand je nooit. Hoe dan ook doe je er goed aan om een kwalitatief goede woningverzekering te onderschrijven. Die dekt niet enkel schade door een brand, maar bijvoorbeeld ook storm- en waterschade, blikseminslag, glasbreuk, …

Heb je hierover vragen, aarzel dan niet je Plus++makelaar te contacteren.

Bron: Allianz

Deel dit met uw vrienden