FB live Van Eccelpoel: een smakelijke tandem van traditie en innovatie

Versmarkt Van Eccelpoel is een begrip om en rond Herentals. Het verhaal begint zo’n zeventig jaar geleden: in 1948 opent Leontine Pelsmaekers een winkeltje waar men exotische waren kan kopen. Kwaliteit, enthousiasme en vakkennis zijn tot vandaag waren de drie kernwoorden.

“De behulpzaamheid van onze grootmoeder naar de klant toe, nemen we nog steeds mee in onze dagelijkse werking.” zegt kleinzoon Lawrence trots.

Vandaag is Van Eccelpoel uitgegroeid tot een unieke versmarkt, geopend najaar 2019. Het vernieuwende winkelconcept werd in 2020 meteen bekroond met de shop design award.

Tijd voor een babbel met Lawrence Vechter en Jef Van Eccelpoel, 2 straffe mannen en kleinzonen van Leontine.

Louis: Stel jullie aan elkaar voor, wat kan de andere beter dan jij?

Lawrence: Een eigenschap die Jef kenmerkt en waar ik jaloers op ben is de energie die hij uitstraalt. Hij staat hier elke dag met volle goesting en dat zie je er aan.

Jef: Je kan met Lawrence geen ruzie maken. Hij is heel aimabel en kan prima met zowel klanten als medewerkers overweg.

Louis: Hoe omschrijven jullie zelf deze winkel?

Lawrence: We zijn altijd al op zoek geweest naar de juiste naam. Winkel? Supermarkt? Versmarkt? De beste naam die ik al gehoord heb, is de ‘stielvolle versmarkt’. Stielvol, in de betekenis van stijlvol en stielvol als je stiel kennen. Want dat is wat we doen, elke dag ons vakmanschap laten zien.

Louis: Wat is dan het verschil met Colruyt, Delhaize of Carrefour?

Jef: Kijk naar die handtassen daar. Dat verwacht je niet meteen in een versmarkt, toch? Van Eccelpoel is geen supermarkt, maar een belevingswinkel. Die handtassen zijn een product van één van onze klanten, waarmee we een armoedebestrijdingsprogramma in Madagaskar steunen. Maar de handtassen zijn ook mooi en kleurrijk. Zoiets krijgt een centrale plaats in de winkel. Men komt niet alleen om eten en drinken te kopen maar ook om te beleven en te genieten.

Louis: Jullie gaan op zoek naar authentieke producten, in Italië en Spanje, maar ook lokaal.

Lauwrence: Neem bijvoorbeeld de Hollebeekhoeve , een ambachtelijke producent van melkproducten. Van melk over yoghurt tot ijs. En vooral…prachtige ijstaarten; topkwaliteit en schitterend versierd. Mooier vind je ze niet. We werken graag met hen samen en vertellen hun verhaal ook aan onze klanten.

Louis: Hoe durf je die investeringen doen. Wat is de passie?

Jef: Ik heb er wel van wakker gelegen, maar ben blij dat we de stap gezet hebben. Na 72 jaar was de vorige winkel helemaal versleten. We hadden de keuze tussen renoveren of een totaal nieuw gebouw neerzetten. We opteerden voor nieuwbouw op zijn Van Eccelpoels: iets totaal anders dan wat mensen gewoon zijn.

Louis: Wat hebben jullie van jullie ouders meegenomen in jullie ondernemingszin?

Lawrence: De zorg voor klanten en medewerkers, dat onthield ik van mijn mama. Mensen moeten zich goed voelen in hun job en de service naar klanten is ons met de paplepel ingegeven.

Jef: Mijn vader was beenhouder én sommelier. Van hem leerde ik de zorg voor producten, de presentatie en het voortdurend op zoek gaan naar kwaliteit. Steeds beter willen doen, om d eklant elke dag te verrassen.

Louis: Ook in de bakkerij kiezen jullie voor ambachtelijk?

Lawrence: We werken inderdaad met natuurdesem, de voorloper van gist. Dat maakt het brood makkelijker verteerbaar.

Louis: (aangekomen in de wijnkelder, onder de versmarkt) Hier ontmoeten we Koen, de sommelier van het huis. Koen, stel je even voor!

Koen: Koen Michiels is mijn naam. Al vele jaren bezig met het selecteren, proeven en aanbieden van wijnen. Ook hier op de manier eigen aan het huis: onze eigen insteek, met passie en bezieling.

Louis: Koen, heb je een lievelingswijn?

Koen: Die vraag wordt me wel meer gesteld. Mijn antwoord is steeds neen want mijn lievelingswijn is de wijn waarvan ik die dag het meeste genot had. Ik heb wel een voorkeur voor bepaalde druiven, voor de Syrahdruif onder meer.

Louis: Koen, wat gaan we degusteren?

Koen: Een wijn uit onze eigen selectie. Meer en meer proberen we een eigen lijn te creëren, geïnspireerd op onze eigen smaakvoorkeur en waarvan we weten dat het in de lijn ligt van de smaak van onze klanten. Deze Custore is daar een voorbeeld van; een wijn uit de omgeving van het Gardameer, samengesteld door een bevriende wijnboer, exclusief voor Van Eccelpoel. Een echte primeur want nog niet op de markt.

Custore is een kleine appellatie DOC, zuidkant van het Gardameer en bottelt uitsluitend witte wijn. De klimatologische invloed van het Gardameer is belangrijk net als de morenebodem, een uitgestorven ijsvlakte die een belangrijke invloed heeft op de nasmaak. Ook de druiven zijn vooral lokaal. De smaak wordt gekenmerkt door het frisse karakter. De lichte kleur is opvallend. De wijn rijpte in inoxvaten. Wanneer gerijpt op houten vaten zou de kleur intenser zijn.

Louis: Koen waar haal je al die expertise vandaan?

Koen: elke dag leer ik nog bij, vooral als ik ter plaatse kan gaan. dagdagelijks werken. Door Corona moest het nu anders. Nu stuurden we proefflessen over en weer. Ik ga ook ter plaatse. We wilden de wijn maken met de lokale wijnmaker maar door Corona moest het anders. We hebben proeflessen over en weer gestuurd en alzo is het gebeurd, anders zou het ter plekke gebeurd zijn.

Louis: Jef en Lawrence, wat was het leukste moment sinds de opening van de nieuwe winkel?

Lawrence: Tijdens de eerste Coronagolf in 2019, toen het land in rep en roer stond. Klanten vertelden spontaan dat winkelen bij Van Eccelpoel een verademing was, gemoedelijk en zonder security. Mits het houden van afstand kon met hier toch nog aangenaam keuvelen. Dat waren zeer leuke momenten.

Jef: De opening van de nieuwe winkel. De klanten waren benieuwd, maar ook bezorgd: het blijft toch aangenaam, niet te chique. Wij hadden schrik, we gaan het toch kunnen waarmaken, we gaan onze klanten toch niet teleurstellen. Bij de opening zag je meteen dat het goed zat, je hoorde en zag het op de gezichten. Het was nieuw maar het bleef Van Eccelpoel!

Als de winkel openging, kwamen al die klanten zien de eerste dag en je zag die gezichtjes van dat is hier gezellig, tof en dat was voor mij het moment om te zeggen het is ok.

Louis: Nog plannen voor de toekomst?

Lawrence: Ik hoop dat we op deze manier kunnen verder doen. Bij Van Eccelpoel koop je geen producten, maar je komt hier om samen te beleven. Daar bouwen we verder aan. Niets is leuker dan klanten die zeggen dat ze een leuk moment hadden bij Van Eccelpoel.

Jef: Er zijn nog wel wat plannen. De oude winkel die nu deels als magazijn wordt gebruikt, willen we integreren in de nieuwe winkel. Daar komt onze nieuwe open bakkerij. En de wijn gaan we een plaats dichter bij de wijnkelder geven. Zodat klanten nog meer keuze hebben, nog meer winkelplezier.

Deel dit met uw vrienden